Verzetsman Anton (Aart) van Boeschoten

Anton (Aart) van Boeschoten is was tijdens de oorlog actief binnen het verzet. Na de oorlog heeft hij het verzetsherdenkingskruis gekregen voor zijn verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aart van Boeschoten

Anton (Aart) van Boeschoten werd op 18 april 1912 geboren in Hilversum. Op 11 september 1940 trouwde hij met Neeltje Segstro. Het echtpaar woonde op de Eikbosserweg 244. Van Boeschoten was ziekenverzorger.

Verzet

In 1942 raakte Van Boeschoten actief in het verzet. Hij hielp Joodse mensen door hen per trein van Groningen naar Den Haag te begeleiden. Eenmaal aangekomen bracht hij hen in contact met de juiste mensen, die hen verder naar veilige onderduikadressen brachten. Deze gevaarlijke missie ondernam hij maar liefst 18 keer. Zijn helper, meneer Van der Laar uit Hilversum, zorgde voor de nodige valse papieren en geld voor treinkaartjes. Van Boeschoten wist op deze manier tussen de 50 en 60 Joodse mensen te helpen onderduiken.

Opgepakt

In oktober 1944 is Van Boeschoten tijdens een straatcontrole opgepakt en naar Kamp Amersfoort gestuurd. Het is niet duidelijk of Van Boeschoten met de Oktoberrazzia is opgepakt of dat hij al eerder in Kamp Amersfoort gevangen is gezet. In het kamp kreeg hij een baan als verpleger.

Foto Anton van Boeschoten. Bezit Alice Campbell (dochter).

Verzetsdaad tijdens medische keuring

Op 31 oktober 1944, een aantal dagen na de Oktoberrazzia van Hilversum, wist Van Boeschoten diverse (voornamelijk uit Hilversum afkomstige) mannen te redden uit de Cavaleriekazerne te Amersfoort. Voordat zij naar Duitsland zouden worden gestuurd om te werken, moesten zij een medische keuring ondergaan. Het is aannemelijk dat Van Boeschoten, als verpleger, deze keuring heeft uitgevoerd en daarbij een aantal mannen als "niet gezond genoeg" heeft bestempeld, waardoor zij terug naar huis konden.

Dankbetuiging

Een jaar na deze gebeurtenis heeft een deel van de teruggekeerde mannen als eerbetoon een oorkonde gemaakt voor Van Boeschoten. Op deze oorkonde staan enkele namen en adressen van de personen die hij gered heeft.

De aangeboden oorkonde als dank voor de hulp op 31 oktober 1944 in in kamp Amersfoort. Bezit Alice Campbell (dochter).

Genoemde namen

  • Dirk Vreedeveld, geboren in Hilversum op 5 mei 1911. Dirk Vreedeveld woonde aan de Leeghwaterstraat 130 in Hilversum. Hij was metaalslijper van beroep. Op 20 november 1937 was hij getrouwd met de 22-jarige Wilhelmina Cornelia Ansems.
  • Johannes Evert Knegt, geboren in Hilversum op 18 mei 1899. Johannes Evert woonde aan de Vaartweg 167 in Hilversum. Bij zijn huwelijk met Grietje van Bunschoten op 22 november 1922, werd als beroep 'agent van politie' opgetekend. Volgens het adresboek van 1942 was hij bleker van beroep.
  • A. de Vries, Kievitstraat 38.
  • Frits Leonard Olk, geboren op 9 december 1923 in Loosdrecht. In 1937 was het gezin verhuisd naar de Jacob Catsstraat 47 in Hilversum. Olk was onderwijzer van beroep.
  • Barend van Asselt, geboren op 25 maart 1907 in Hilversum. In 1932 trouwde hij met Dirkje Dekker. Van Asselt was magazijnknecht van beroep. Het stel woonde sinds 31 januari 1934 aan de Bakkerstraat 87.
  • Onleesbaar. Wonende aan Westerlaan 44, Zwolle.
  • Johannes Philippus van Garderen, geboren op 14 augustus 1908 te Hilversum. Van Garderen trouwde in 1925 met Stijntje Antonia van Bemmel. Hij was voerman van beroep. Het gezin woonde sinds 1938 aan de Roosendaalstraat 27.
  • Onleesbaar. Wonende Siriusstraat 2, Hilversum.
  • Hendrik de Kraaij, geboren op 22 mei 1897 in Dordrecht. In 1920 trouwde De Kraaij met Elsje Versteeg. Hij was kleermaker van beroep. Het gezin woonde sinds 1938 aan de Prins Bernhardstraat 19 in Hilversum.
  • Johann Ludwig Groenhof, geboren op 20 mei 1900 in Hilversum. Groenhof was kruidenier van beroep. In 1923 trouwde hij met Albertina Veen. Sinds 1932 woonde het gezin aan de Floris Vosstraat 34.
  • Simon Pieter Laan, geboren op 29 januari 1900 in Beemster. Laan was opgeleid als timmerman en had een winkel in ijzerwaren. Zijn winkeladres was Hoge Laarderweg 85.
  • J.C.A. Terpstra, Hobbemalaan 1, Hilversum. Terpstra was handelsreiziger in dameskleding van beroep.
  • A.W. Mentink, Langestraat 90c, Hilversum. Mentink was koopman in meubelen van beroep.
  • Gijsbertus Wilhelmus Johannes van Straaten, geboren op 8 december 1910 in Hilversum. Van Straaten was bode-expediteur van beroep. Hij woonde vanaf 1938 aan de Diepeweg 1 in Hilversum. In 1937 trouwde hij met Alida Gerarda Voorbij, maar het stel was binnen een jaar al weer gescheiden.
  • H. Persoon(?), Bergse Dorpsstraat 95b, Rotterdam.
  • C. Poppeliers, Nieuwe Kerkstraat 29a, Rotterdam.
  • Hendrik Jacob Roelof van 't Hoenderdaal, Nieuwe Kerkstraat 64, Rotterdam.
  • L.M. Hovenier-Sandbergen(?), Torenlaan 9.

Na de oorlog

In de jaren '50 verhuisde Aart van Boeschoten met zijn gezin naar Calgary, Canada. Hier overleed hij op 20 maart 1986, op 73-jarige leeftijd.

Reactie plaatsen

Reacties

Lucas van Boeschoten
een jaar geleden

Anton van Boeschoten was my father. I heard anecdotes of his resistance work, but never from him. He spoke not a word of those horrible times. Thank you for giving me this honoring portrait of my noble dad.