Radio - Omroep

Hilversum staat uiteraard bekend om haar lange geschiedenis met betrekking tot de verzuilde omroepen, tot de dag van vandaag vinden de meeste media gerelateerde zaken plaats in het Mediapark te Hilversum. Ook tijdens de oorlog was de omroep van groot belang, de bezetter maakte gebruik van de centrale ligging en de radiotorens om hun propaganda te verspreiden in Nederland en de rest van Europa.

Podcast oorlogsdagboek KRO-omroepmedewerker Léon Povel

De op 23 december 1911 geboren radio-omroeper en hoorspelregisseur Léon Povel was vanaf 1932 werkzaam bij de KRO. Zijn zoon Winfried vond het oorlogsdagboek waar Léon Povel van juli 1944 tot en met de bevrijding in schreef. Dit dagboek geeft een persoonlijke inkijk in het leven van Léon Povel die met zijn gezin de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen in Hilversum, evenals hoe het eraan toe ging met de omroep gedurende het laatste jaar van de bezetting. Hij beschrijft onder andere de voedselvoorziening tijdens de hongerwinter, het onderduiken voor razzia's, voedseldroppings en de bevrijding met het geallieerde kampement achter hun huis. Dit oorlogsdagboek is door Winfried verwerkt tot een podcast (hoorspel) met geluidseffecten, historische opnames en muziek. Dit hoorspel werd in 2014 bij de KRO uitgezonden. De podcast is in delen te downloaden op deze pagina.

Lees meer »

Omroepen tijdens de bezetting

De Nederlandse omroep was verdeeld in enkele zuilen, de KRO voor de Katholieken, de NCRV voor de protestanten, de VARA voor de socialisten, de VPRO voor vrijzinnige Protestanten en tot slot de neutrale AVRO. Toen Nazi-Duitsland Nederland bezette waren de omroepen verplicht om nazipropaganda uit te zenden, ook mochten ze bepaalde dingen die niet in de nazi ideologie paste niet meer uitvoeren. Door de gelijkschakeling van 9 maart 1941 moesten de omroepen een neutraal uiterlijk hebben, de namen verdwenen.

Lees meer »