In 1943 werd er een bewapende bewakingseenheid in het leven geroepen om bepaalde belangrijke gebieden zoals fabrieken of militaire terreinen te bewaken. Deze bewakingseenheid onder bevel van de Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden Friedrich Christiansen werd de Wachabteilung genoemd. Leden ervan werden Wachtmannen genoemd (Wachman in het Duits).

De Wachabteilung bestond uit Duitsers en Nederlanders. Nederlandse mannen konden zich aanmelden om in dienst te gaan als Wachtman, aanmelden kon in Zeist. Er werd geadverteerd met een goed salaris en kindertoeslag. Vooral voor jonge vaders was het aantrekkelijk om zich aan te melden als Wachtman. Wachtmannen werden specifiek opgeleid om een wapen te dragen.

Na aanmelding werden de Wachtmannen opgeleid in het Wachabteilung Lager in Zeist. Dit was op locatie van het militaire terrein Kamp Austerlitz.

Wachtman uniform met Erkennungsmarke en Personalausweisbuch. Collectie Hilversum in de Oorlog

Poster ''Neemt dienst als wachtman!''. Collectie Hilversum in de Oorlog

Wachtman uniform

Tijdens de verbouwing van een jaren 30 woning aan de Rigelstraat te Hilversum vonden de bewoners onder de zoldervloer dit Wachtman uniform met een ''Erkennungsmarke''.

 

 

 

Meer over deze vondst is te lezen onder de volgende link: Wachtman uniform gevonden in een Hilversumse zoldervloer

Erkennungsmarke

Alle Duitse soldaten kregen een ''Erkennungsmarke'', dit is een Duits identiteitsplaatje. Organisaties die direct onder de Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden vielen kregen een Erkennungsmarke met de volgende tekst erop ''Wehrm. Befehlshab. Niederl.'' Dit stond voor ''Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden'' gevolgd door het persoonlijke nummer van de eigenaar. Het nummer van deze Hilversumse soldaat was ''4685''

Op Erkennungsmarken staat de tekst twee keer. Een soldaat moest deze ten alle tijden om zijn nek dragen met een koordje, daar dienden de twee gaten aan de bovenkant voor. Wanneer een soldaat sneuvelde moest de Erkennungsmarke door midden gebroken worden, het deel aan de koord moest om de nek van het lichaam blijven ter identificatie, het andere deel werd verzameld om later de gesneuvelde soldaat als overleden op te geven.

Erkennungsmarke van de Wachtman soldaat uit Hilversum. Collectie Hilversum in de Oorlog

De Personalausweisbuch van Herbert Kassner. Collectie Hilversum in de Oorlog.

De Personalausweisbucher werden gedrukt bij Ahrend (Globe) te Hilversum.

Personalausweisbuch

Zoals gebruikelijk met andere soldaten hadden ook Wachtmannen hun eigen persoonlijke zakboekje. Hier staat algemene informatie over de soldaat in zoals de naam, geboorteplaats en lengte, maar ook waar hij allemaal is geweest, welke trainingen de soldaat gehad heeft en welke uitrusting de soldaat in bezit heeft. Het boekje werd door de bezetter ''Personalausweisbuch'' genoemd. Het boekje aan de linker kant is van de Duitse vrijwilliger Herbert Kassner geweest. Kassner nam deel aan de Wachabteilung op 27 oktober 1943 in Zeist. Vanaf 6 september 1944 tot 25 januari 1945 verrichte hij bewakingsdienst in de haven van Rotterdam. Op 26 januari keerde hij voor een dag terug naar Zeist om de volgende dag overgeplaatst te worden naar de Bilt. Hier bleef hij gestationeerd tot het einde van de oorlog.

De Personalausweisbuch van Herbert Kassner. Collectie Hilversum in de Oorlog.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.